کاشان، یکی از شهرهای زیبای ایران است. این شهر کهن در استان اصفهان قرار گرفته و مکانهای دیدنی زیادی را در خود جای داده است. هر قسمت از شهر کاشان و اطراف آن، پر از جاذبههای گردشگری است. در این نوشته قصد داریم شما را با آتشکده چهار طاقی نیاسر آشنا کنیم.
در 20 کیلومتری شهر کاشان، یک اثر تاریخی ارزشمند به نام «آتشکده چهارطاقی نیاسر» وجود دارد. آتشکده چهار طاقی نیاسر، چهار طاقی معروف ایرانی است. این بنا، گردشگران زیادی را به خود جذب میکرد؛ زیرا در نزدیکی چشمه اسکندریه و در یک منطقه توریستی پرطرفدار قرار گرفته است. باستان شناسان این را متعلق به اواخر دوره اشکانی و اوایل دوره ساسانی میدانند. به همین دلیل است که این آتشکده چهار طاقی به «آتشکده ساسانی نیاسر» نیز معروف است. در قدیم این آتشکده کاربردهای مختلفی داشت. از جمله: پیدا کردن مسیر، بنای یادبود، آتشکده، تقویم آفتابی و مقبره ای برای بزرگان. علاوه بر اینها، در آتشکده چهار طاقی نیاسر مراسم سنتی دین زرتشت برگزار میشد. مردم چه در قدیم و چه در حال، برای آتشکده نیاسر احترام ویژهای قائل بودند.
در گذشته در مسیر رفتن از کاشان به دلیجان، چشمهای وجود داشت که در کنار آن نی میرویید. نیهای اطراف این چشمه، یکی از مصالحی بود که در ساخت آتشکده ساسانی استفاده شد. آتشکده چهار طاقی به شکل چهارگوش است که روی پلانی مربعی ساخته شده است. چهار طرف این آتشکده باز است و در چهار ظلعش، ورودی طاقدار دارد. چهار طاق، مسئول نگهداری از گنبد هستند. دیوارهای آتشکده، ضخامتی زیاد و عرض کم دارند. بناهای چهار طاقی برای حفاظت آتش در مقابل عوامل جوی و باد و باران ساخته میشدند. به این ترتیب از آتشی که در زیر آن روشن میشد محافظت می کردند.
این آتشکده با استفاده از موادی مانند سنگ های آهکی و رسوبی، نی و ملات گچ ساخته شده است. ملات استفاده شده در این آتشکده، سختی اندک و انعطافپذیری بالایی دارد و به همین دلیل در زمینلرزهها مقاوم میماند.
کاشانیها در معماری و ساخت بناهای اصیل و زیبا زبانزد بودهاند. وقتی به کاشان و اطراف آن سفر کنید، این ادعا را تصدیق خواهید کرد. معماری که این آتشکده را ساخته است به احتمال زیاد از اهالی کاشان بوده است و به خوبی با اصول ساخت یک بنای محکم و شگفت انگیز آشنا بوده است. در سال ۱۳۱۷ چهارطاقی نیاسر به شمارهی ۳۱۶، در میان آثار ملی به ثبت رسیده است.
آتشکده چهار طاقی نیاسر، یکی از سالمترین و ارزشمندترین چهار طاقیهای ایران است که از 2000 سال پیش تاکنون پابرجا مانده است. این آتشکده با نامهای چهار قاپو و چهار دروازه نیز شناخته میشود. این بنا در سال 1334 به دست اداره کل باستان شناسی مرمت شده است. آتشکده نیاسر را میتوان یادگاری از تاریخ باشکوه علم و هنر ایرانیان دانست. آشکده چهار طاقی نیاسر امروزه یکی از میعادگاههای علاقهمندان نجوم و ستاره شناسی در ایران است.
در این نوشته با آتشکده چهار طاقی نیاسر آشنا شدید. به شما توصیه میکنم که برای سفر به کاشان و بازدید از بناهای کهن و زیبای این شهر باستانی زمان بگذارید. البته سفر به شهر نیاسر و مشاهده آتشکده چهار طاقی نیاسر را به هیچ وجه از دست ندهید.